Våld

”Våld är en handling riktad mot en person som genom denna handling skadar, smärtar eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.”
/Per Isdal

Våld är när någon gör dig illa. När någon skadar din kropp på något sätt, till exempel genom att slå, skaka eller ta i dig hårt. Våld är också när någon säger kränkande och taskiga saker eller när någon hotar med att använda våld. Att se någon annan i sin familj bli slagen räknas också som våld mot dig, likaså om en vuxen hotar med att skada sig själv eller med att överge dig. Våld kan också handla om att någon tar på din kropp på ett sätt som känns obehagligt.

Om någon vill tvinga oss eller ber oss att röra vid honom eller henne då har vi rätt att säga NEJ! Även om det är någon du tycker om.

Allt våld mot barn är förbjudet! Oavsett vad du har gjort eller sagt får ingen göra dig illa. Det är alltid den som utsätter någon som har ansvaret för våldet. DU har rätt att känna dig trygg i ditt hem och det är DU som bestämmer över din kropp, dina tankar och dina känslor. Det kan också vara att en vuxen hotar om eller har sönder dina saker, det brukar kallas materiellt våld.

Hedersvåld handlar om familjens heder och innebär att man begränsar ens rättigheter och friheter inom släkt och familj.

Är du eller någon du känner utsatt för våld? Då är det livsviktigt att våga berätta det för en vuxen! Oavsett vad någon säger till dig har du rätt att berätta och få stöd och hjälp!

Ibland kan det vara svårt att veta vilken vuxen en ska berätta om jobbiga och svåra saker för. Här kommer några förslag:

  • Kuratorn på skolan
  • Skolsköterskan
  • En lärare
  • En kompis förälder
  • En tränare
  • En granne

Du kan alltid berätta för oss på Pelikanen. Om du inte vill behöver du inte säga ditt namn på en gång, det viktigaste är att vi tillsammans kommer på hur vi ska göra det bättre för dig. Du kan skriva till oss på snapchat, på mail eller ringa.

För akut skydd och hjälp ringer du 112

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: