Separation

Det finns många anledningar till varför vuxna separerar och det kan gå till på olika sätt. Ibland kan det vara bråkigt hemma under separationen vilket ofta känns jobbigt om du är barn och måste höra på allt tjafs. Ibland kan vuxna skilja sig utan att de bråkat alls och det kan istället kännas svårt att förstå varför de helt plötsligt ska flytta isär.

Barn kan känna både sorg, glädje, ilska, oro, eller lättnad över föräldrarnas skilsmässa.

Ibland kan alla känslor kännas samtidigt och vissa dagar känns allt bra en stund och ledsamt en stund. Det är helt normalt och alla känslor är okej! Många barn känner skuld över att de vuxna ska skilja sig. De tänker att det är deras fel för att de varit jobbiga eller startat många bråk och sånt.

Men det är ALDRIG ditt fel att vuxna separerar, oavsett vad någon säger till dig!

En separation innebär ofta flera olika förändringar. Du kanske måste flytta ifrån det hem ni har bott i tillsammans och få två helt nya hem. Du kanske måste byta skola eller flytta längre bort från dina vänner. Ibland kan föräldrar träffa en ny partner och du får bonusföräldrar och kanske bonussyskon. Många förändringar som känns svåra just nu kan kännas bättre längre fram. Om det varit bråkigt hemma innan separationen kan det kännas skönt att det kommer bli lugnare men flera föräldrar slutar inte bråka bara för att de flyttar isär, utan fortsätter bråka som tidigare eller kommer på nya saker att bråka om. Det är inte ditt ansvar att lösa konflikter mellan de vuxna, det finns det andra vuxna som kan hjälpa till med. Du har rätt att få tycka om båda dina föräldrar och att få fortsätta träffa dem om det känns bra och inte på något sätt är skadligt för dig!

Många har föräldrar som ska går isär och även om det är vanligt med separationer så vet vi att barn och unga inte pratar med varandra om hur det känns. Barn och unga känner sig ofta ensamma i sin situation men Du är aldrig ensam! På Pelikanen har vi Skilda Världar-grupper där du kan träffa andra barn i din ålder som vet precis hur det känns! Tryck på länken om du vill veta mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: