Psykisk ohälsa

Att en person har psykisk ohälsa betyder i mycket stora drag att den personen mår dåligt på insidan. Psykisk ohälsa är ett stort begrepp som innefattar allt från att ha en psykisk sjukdom till att livet under vissa perioder kan kännas svårare och tyngre än vanligt. Det finns många olika orsaker till psykisk ohälsa, exempelvis att det skett en kris eller att en stressat för mycket under lång tid. Oftast beror psykiska sjukdomar på flera saker tillsammans, men en kan också bli sjuk utan att något speciellt har hänt.
När någon i en familj blir psykiskt sjuk så påverkas hela familjen. En förälder som har psykisk ohälsa kan få svårt att ta hand om sina barn som den brukar. Det kan bli svårt att sköta om hemmet, att laga mat eller att umgås med sina barn som vanligt. Psykisk ohälsa smittar inte och det finns hjälp att få för att bli frisk igen!

Barn till en förälder som har psykisk ohälsa är ofta oroliga över hur föräldern mår. Det kan därför vara svårt att koncentrera sig i exempelvis skolan då barnet mest undrar hur föräldern egentligen har det hemma. Det kan också kännas jobbigt att ens förälder inte är som andras föräldrar. Många barn skäms över att deras förälder är annorlunda och väljer därför att inte berätta hur det är hemma hos dem. Men det finns många som har det såhär – Du är inte ensam!

Du är aldrig anledningen till att en förälder blir sjuk och du har inte ansvar över att göra din förälder frisk igen. Det ansvaret ligger på andra vuxna!

Känner du igen dig? Du kan alltid berätta för oss på Pelikanen. Om du inte vill behöver du inte säga ditt namn på en gång, det viktigaste är att vi tillsammans komma på hur vi ska göra det bättre för dig. Du kan skriva till oss på snapchat, på mail eller ringa.

Här kan du läsa mer om psykisk ohälsa och få en beskrivning av de vanligaste diagnoserna www.kuling.nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: