Missbruk

Att missbruka något innebär att man använder något så mycket att det skadar en själv och/eller personer i ens omgivning. Alkohol är det preparat som flest personer blir beroende av men även olika droger eller läkemedel är vanligt. Man kan också missbruka exempelvis spel, sex , shopping eller träning. Det syns oftast inte på utsidan att någon har ett missbruk och många klarar av att sköta sitt jobb samtidig, därför går det att dölja länge.

Att leva nära en person som har ett missbruk påverkar en på flera olika sätt. Det är vanligt att känna oro, ha svårt för att sova eller koncentrera sig, vilket inte alls är konstigt då en har mycket att tänka på. Barn som bor med någon som har ett missbruk tar ofta stort ansvar för andra personer eller sätter stor press på sig själva tex i skolan. Men det är lika vanligt att vara utåtagerande eller inte orka med skolan alls. Alla människor är olika och reagerar på olika sätt!

Missbruk är en sjukdom, men till skillnad från många andra sjukdomar måste personen själv förstå att den har problem och söka hjälp. Du är aldrig anledningen till att en förälder blir sjuk och du har inte ansvar att hjälpa den vuxna, det finns det andra vuxna som kan göra!

Det är också ganska vanligt att barn som växer upp med missbruk blir som en förälder till sin egen förälder, det blir som ombytta roller i familjen.

I Sverige uppskattar man att 1 miljon svenskar dricker för mycket och de flesta har barn. Ändå pratas det väldigt lite om det och många barn känner sig helt ensamma i sin situation. Du är aldrig ensam! På Pelikanen har vi Pelikanen-grupper där du kan träffa andra barn i din ålder som vet precis hur det känns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: